Het Air Operator's Certificate (AOC), voor een veilige rondvlucht met Sand Air.

Wanneer u een rondvlucht gaat doen let dan of de maatschappij het AOC veiligheidscertificaat heeft. Er zijn helaas nog een aantal bedrijven die het certificaat niet hebben. Deze bedrijven vervoeren u illegaal!

Het Air Operator's Certificate (AOC) is een vergunning die de nationale luchtvaartautoriteit uitgeeft. In Nederland is dat de ILT Inspectie Leefomgeving en Transport. Het AOC is een bewijs dat een organisatie aangetoond heeft veilig vluchten uit te voeren.

Sand Air is in het bezit van het AOC (Air Operator Certificate) onder nummer: NL-AOC-60/3.

Grondig onderzoek

Organisaties die tegen betaling passagiers vervoeren moeten bij de ILT aantonen dat ze dat op veilige wijze kunnen. De inspectie beoordeelt de deskundigheid van zowel de leiding als het personeel, licht de bedrijfsvoering door en bekijkt het onderhoud van het luchtvaartuig. Ook onderzoekt zij grondig de procedures voor onder meer lading-, vlucht- en brandstofplanning. Maar daar houdt het niet mee op. Als een AOC eenmaal is verleend voert de inspectie periodiek controles uit.

Let op het AOC
Als u een betaalde (rond)vlucht wilt maken met bijvoorbeeld een bedrijfsvliegtuig of een sportvliegtuig dan is het verstandig na te gaan of de vluchtuitvoerder een AOC heeft.

Risico's
Heeft de vluchtuitvoerder geen AOC dan is hij in overtreding. Voor u als passagier bent u dan niet verzekerd en neemt u een onnodig veiligheidsrisico.

Uitzonderingen
Het AOC is niet nodig voor vluchten met een luchtballon, privé-vluchten waarbij de passagiers niet betalen, waarbij de passagiers eigenaar van het luchtvaartuig zijn (of in dienst zijn van de eigenaar) en met een historisch vliegtuig waarbij de passagiers donateur zijn van een stichting tot behoud van dat vliegtuig.

Proefles
Het komt voor dat een proefles met een luchtvaartuig gebruikt wordt voor passagiersvervoer. Dat mag alleen als er een logische relatie is tussen de aspirant-vlieger en de passagier. Bij het geven van een proefles op zich is geen AOC vereist. Als de personen die meevliegen voor de vlucht betalen dan is de AOC weer wél nodig.

Back to top